tiistai 6. tammikuuta 2015

Alkuvuoden ahdistus

Monilla alkuvuosi tarkoittaa urheilu- ja elämäntaparemontin aloittamista. Itselläni näiden aika tulee vasta alkukeväästä, kun aurinko alkaa lämmittämään ja kesä olemaan mielessä. Tässä sydäntalvella minulla on enemmän mieli kotinurkissa, varsinkin kun joululomalla yleensä kotona tulee oltua oikein urakalla. Olen jo useampana vuonna tässä joululoman viimeisinä päivinä kyllästynyt kodin täynnä oleviin nurkkiin ja innostunut inventoimaan kaappeja. Niin tänäkin vuonna.


Alkukesästä häämöttävät rippijuhlat innostivat miettimään astiakaappien sisältöä uusiksi ja vähän sinne täydennystä joulun aikaan hankittiinkin ja tietysti vanhaa pistettiin järjestykseen ja osa pois.

Isoin ahdistus minulla iskee aina vaatehuoneen kanssa. Meillä on iso vaatehuone ja sinne mahtuu tavaraa valitettavan paljon. Ja sitä on valitettavan hankala pitää järjestyksessä. Sieltä löytyy meidän aikuisten vaatteet, lasten kausivaatteet, kaikensorttiset jemmat ja kaikki muu kodin roina, mitä ei minnekään muualle ole kukaan ehtinyt loppusijoittaa. Aikamoinen katastrofi siis.

Yhden päivän vietin vaatehuoneessa siivoamassa sitä toista puolta, josta löytyy tuo kaikki muu omia ja miehen vaatteita lukuunottamatta. Eipä se järjestykseen edelleenkään tullut, mutta ehkä hetken tiedän mitä sieltä löytyy.Toisen päivän vietin  sitten omien vaatteideni parissa. Olen jo useamman vuoden ajan pyrkinyt rakentamaan itselleni sellaista toimivaa perusvaatekaappia ja karsia kaikkea turhaa. Voin kertoa, että vaikka kakenlaisia muoti- ja tyylikirjoja on luettu ahkeraan edelleenkään en voi kehua omistavani toimivaa vaatekaappia. Vaatteita kyllä määrällisesti on vaikka kuinka paljon, mutta mitään kokonaisuutta ei.


Viime vuonna bongasin jostain blogista idean, jolla vaatekaapin saisi pikkuhiljaa toimivammaksi. Käänsin viime tammikuussa kaikki henkarikoulut väärinpäin ja sitä mukaa, kun käytin vatteita, sain kääntää koulut oikein päin. Näin pysyin kärryillä siitä, mitä vaatteita olen vuoden aikana käyttänyt ja mitä en. Otin idean heti käyttöön ja nyt voin kyllä hehkuttaa jutun toimivuutta!


Loppusyksystä huomasin, että olin vuoden aikana käyttänyt aika paljon samoja vaatteita ja henkareilla roikkui todella paljon vaatetta, mitä en ole ollenkaan käyttänyt. Jotenkin ne tietyt jutut vaan valikoituvat päälle. Otin projektiksi käyttää mahdollisimman montaa sellaista vaatetta, mitä en vuoden aikana ollut vielä käyttänyt. Se oli aika hauska kokeilu, osa vaatteista oli sellaisia, mitä en ollut käyttänyt useampaan vuoteen, mutta löysin ne uudelleen;) Osa toki oli sellaisia, että sen yhden käyttökerran jälkeen päätyivät kietoon menevien kasaan. Ja mikä parasta työkavereilla oli hauskaa;)


Syksyllä totesin, että myös hyllyillä olevia vaatteita pitäisi jollain lailla kierrättää. Paidat ja neuleet ovat aiemmin olleet pinoissa värijärjestyksessä, mutta syksyllä päätin vähän rikkoa järjestystä ja koittaa käyttää kaikkia vuorotellen. Latoin pinon päällimmäiseksi paperin ja ryhdyin pitämään käytettyjä vaatteita paperin alla. Parin kuukauden kokemuksella olen huomannut, että kyllä vaatteita tulee vähän laajemmin käytettyä, kun ei aina nappaa pinosta sitä päällimmäistä, joka on se juuri pyykistä tullut. Tämä kokeilu jatkuu vielä;)Vaatehuoneessa vietetyn päivän jälkeen henkareilla ei roiku enää kuin sellaisia vaatteita, mitä olen pitänyt viimeisen vuoden aikana, loput on pakattu kolmeen Ikea -kassiin ja ne lähtevät kiertoon. Osa löytyy Huutiksesta, jonne koitan kaikki käyttökelpoiset listailla tämän viikon aikana.

Päätin nyt myös olla tekemätää vielä perinteistä listaa kevään hankinnoista.
Jos vaikka pystyisin olemaan ostamatta mitään uutta;)

Mitenkäs muiden vaatekaapit jaksaa?
 
Nyt saisi jakaa hyviä vinkkejä toimivan vaatekaapin rakentamiseen!

16 kommenttia:

 1. Kuulostaa niiin tutulta. Meillä ongelma on enemmän varaston puolella, jonne aina roudaan kesän jälkeen ja talven jälkeen tavarat, kun kaikkea ei vain voi säilyttää vähäisissä kaapeissa. Keväällä teen kahden päivän urakan, kun käyn sitä läpi ja laitan aina jotakin sieltä kiertoon, silti tuntuu ettei tavara vähene : P

  Toki vaatekaapitkin pursuaa ja sieltä sekamelskasta ei tahdo löytyä aina sitä mitä mukamas juuri silloin tarvitsisi, argh!!
  Hieno idea toi hengari juttu, täytyykin kokeilla, kiitos vinkistä!
  Mukavaa loppuloppiaista ja tsemppiä vaatteiden kanssa : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ihanan, etten ole ainoa:) Meillä taitaa tuo vaatehuone olla enemmän juuri tuollainen varasto, kuin perinteinen vaatehuone, sinne kun tosiaan raijataan kaikki, mitä en kaapeissa viitsi säilyttää/mahdu. Minulla on tu vaatehuoneen läpikäynti vähän selaista puolittaista, pitääkin koittaa keväällä ottaa oikein kunnon urakka ja käydä se kokonaan läpi, ehkä se järjestys pikkuhiljaa sinnekin löytyy ja ylimääräinen roina karsiutuu pikkuhiljaa..
   Hekarikääntely toimii anakin täällä, tulee selvästi järjestystä ainakin osaan vaatteista!
   Kiitos, mukavaa loppuviikkoa ja tsemppiä myös sinne;)

   Poista
 2. Kiitos kysymästä, vaatekaappini ovat kaikki oikein pulleita ja hyvinvoivia :-) Pitäisi ja pitäisi, siinä mun ongelma: tiedän ihan hyvin, että hukumme kohta tavaraan ja vaatteisiin, mutta koskaan ei mukamas ole aikaa tehdä sitä kunnon raivaustyötä, mikä on ihan pakko hoitaa ennen kuin voi ajatellakaan kirppikselle lähtemistä. Mulle on myös vaatteita eri jemmoissa ympäri kämppää, ja pitäisi ihan aluksi koota vaikka kaikki pienet lastenvaatteet yhteen paikkaan ja alkaa siitä sitten sorttaamaan niitä... *huoh*

  Mutta hei, mulla ei ole tänään mitään ohjelmaa, ehkä voisin vaikka käydä pojan huonetta läpi! Jee! (*tekoinnostusta*)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Uskon, että sinulla on aivan ihanat vaatekaapit, jonne tulisin mieluuusti kyläilemään;)
   Vaatehuoneessa on se etu, että tavarat ovat yhdessä paikassa, mutta siinä ehkä se ainut etu..:) Meillä on leveät hyllyt ja pinoja mahtuu usempi peräkkäin, joka tarkoittaa, että tavarat katoavat pinojen perukoille todella tehokkaasti..
   Lastenvaatteita meillä on sitten ympäri kämppää, osa lasten omissa kaapeissa, osa tuolla vaatehuoneen roinapuolella ja osa eteisen kaapeissa..voit varmaan kuvitella määrän, kun lapsia on kolme.siitä savotasta en ehkä koskaan selviä kunnialla;)
   Miten Loppiainen sujui? Pääsitkö siivousintoon asti? :)

   Poista
 3. Loppiaista vaan! Huomenia! Vaatekaappia ei lainkaan, joten rekki ja toinen, jonka ympärillä verhot pitävät vaatteiden määrän kurissa. Tuossa siis meidän molempien vanhempien henkarivaatteet ja neuleet. Lipaston laatikossa säilytämme kausivaatteet ja alusvaatteille on oma pieni kaappi sänkykamarin puolella. Yläaulassa on tämä omintakeinen viritys, joka toimii ja toisinaan ei, siis jos arkikiireessä tulee vain heitettyä tangon päälle. Viime aikoina minulle on muotoutunut aika karsittu asuvalikoima, jota muuntelen asusteilla. Tuo henkarisysteemi täytyy kokeilla. Kerrospukeutuminen on hauskaa. Hyvää alkanutta vuotta! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, tuo voisi olla minullakin tavoitteena! Aika mahtavasti osaat pitää tavaran määrän kurissa! Tuollainen toimiva peruspuvusto, joka olisi muunneltavissa asusteilla on minullakin haaveena. Nyt kyllä voisit kertoa, miten ihmeessä olet onnistunut tuollaisen ihannetilanteen luomaan!!
   Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
  2. Karsimalla, rajaamalla, luovasti yhdistelemällä. Inspiraatiolla! Yhteneväisyys ja lempiasusteet kulmakivinä. Intuitio johdattaa valintojani.

   Poista
  3. Tuossa onkin hyviä ohjeita, kiitos! Koitan kyllä ottaa opiksi, nyt on siis aloitettu tuolla karsimisella;)

   Poista
 4. Pitäsiköhän sitä itsekin ryhtyä toimeen... Aika urakkahan se on... Mukavaa loppiaista Riikka. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakka on aikamonen, ainkin allekirjoittaneella, mutta lopputulos on varmasti mahtava ja olo ihana, kun pääsee turhasta roinasta eroon:)
   Mukavaa loppuviikkoa Tiia sinulle!

   Poista
 5. Mulla tulee kanssa yleensä Joulun jälkeen kaappien inventointi olo. Pakko saada turhaa nurkista pois, oliskos se jotakin puhdistaitumisya tai uuden alkua alitajuisesti. Oon monesti kanssa miettinyt tota vaatejuttua, on paljon mitä ei tuu vuosiin käytettyä eikä poiskaan heitettyä. Mitä enemmän tilaa sitä enemmän kerääntyy. Toki liian pienikin säilytystila ahistaa eikä siitä löydä mitään. Ajattelin viime vuoden alussa, että en kyllä vuoteen hanki mitään uutta vaatetta. En tarvii, mut toisin on käynyt. Toisaalta on ne hankitut ollu kyllä vähän enemmän harkittuja juttja suurimmaksi osaksi. Jokin inventaario tarviis taas tehdä. Vois kokeilla tota sun henkarijuttua. Kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäköhän tässä joulunjälkeisessä ajassa oikein on, kun inspiroi inventoimaan? Ehkä se on se uuden alku:)
   Tuo on totta, mitä enemmän tilaa on, sitä enemmän sitä tavaraa myös kertyy nurkkiin.
   Minäkin päätäsn tasaisin väliajoin, etten mitään uutta hanki, mutta aina sitä jotain uutta tulee ostettua ja kohta ne katoaa tuonne vaatehuoneen syövereihin..päätin nyt taas, että en osta mitään uutta ennekuin olen näistä vanhoista inventoiduista päässyt eroon. Ja sittenkin kun ostan, harkitsen kahdesti tarvitsenko vaatetta ja jos tarvitsen, minkä kanssa sitä pidän ja missä tilanteessa. No, katsotaan kuinka vuosi taas tämän suhteen sujuu..
   Henkarijuttua kannattaa kyllä kokeilla, itselleni se ainakin aukaisi hyvin silmät sille, kuinka paljon turhaa tavaraa siellä roikkuikaan:)

   Poista
 6. Oivoi, niin ajankohtainen aihe. Minäkin vähennän rompetta täällä kaksin käsin. Meilläkin (minulla) on iso vaatekaappi täynnä käyttökelpoista vaatetta. Silti tulee useimmiten pukeuduttua niihin tiettyihin lemppareihin. Henkari-idea voisi toimia selkeyttämään vaatetarvetta. Otan harkintaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä uudistuminen alueella kuin alueella taitaa olla nyt aika ajankohtaista;)
   Tuo henkari-idea kyllä ainakin minulla on osoittautunut toimivaksi, huomaan itsekin hiihteleväni aika usein niissä samoissa vaatteissa. Nyt turhat vaatteet sai siivottua pois ja osan vatteistani löysin "uudelleen" :)

   Poista
 7. Henkari-idea kuulostaa hyvältä! Pitääkin testata. Muuten tuo oma kaappini näyttää niin mustalta... Keväällä pitää toivottaakin jokin uusi väri tervetulleeksi vaatekomeroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkarien kääntöä voin kyllä oman kokemuksen perusteella suositella, itselläni ainakin tuli omaan kaappin vähän uusia näkökulmia:) Noiden kuvien perusteella minun kaappinin näyttää todella värikkäältä, mutta kyllä taidan aika usein edelleen valita niitä tummia tai harmaita vaatteita tuolta päälleni;) Väri kevääseen tarvitaan, minun ei tarvitse kuitenkaan niitä mennä kaupasta ostamaan;)

   Poista