sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Kosmetiikkapohdintaa


“The most beautiful makeup of a woman is passion. 
But cosmetics are easier to buy.”
― Yves Saint-Laurent 
Kun perheestä löytyy yläasteen aloittanut tyttölapsi, ei kaikanlaisilta meikkipohdinnoilta voi millään välttyä. Akuutein asia tässä koulun alkaessa on ollut kouluun meikkaaminen. Kun kaikki muutkin.. Mä näytän ihan tyhmältä, jos en saa laittaa ripsarii ja kulmii ja..ja..ja. Meikkivarastoa pitäisi jatkuvasti täydentää, pitäisi olla mattahuulipunaa, concealeria, kulmakittia, Kardashian beauty-tarvikkeita ja kaikenlaisia muita mystisiä juttuja. Toki näitä halaumisjuttuja on aiemminkin ollut, Essie -kynsilakkoja ja Victoria´s Secret -tuoksuja ja rasvoja on pitänyt jo aiemmin ostaa. Nyt haluamiset ovat kuitekin keskittyneet selkeämmin ihan puhtaasti meikkiosastoon.
Itse olen aina ollut kiinnostunut kosmetiikasta, nuorempana olin itsekin innokas kokeilemaan kaikkea uutta ja Glorian kuukauden meikkivalinnat päätyivät lähes poikkeuksetta ostoslistalle ja kokeiluun. Vanhemmiten arjen kiireen keskellä olen selkeästi laiskistunut ja jumiutunut tiettyihin luottotuotteisiin, jopa niin paljon, että mies osaa ne ilman erillisiä ohjeita jo ostaa tuliaisiksi reissuista. 

Kosmetiikan suhteen ole aina ollut "tarkka", eli olen suosinut kalliimpia (omasta mielestäni tietysti laadukkaampia) merkkejä, markettikosmetiikkaa en ole koskaan innostunut ostamaan. Olen mieltänyt sen jostain syystä halvaksi ja huonolaatuiseksi. Neidillekin on yhdessä ostetut meikki - ja puhdistustuotteet ostettu samalla periaateella, laadukasta ja vähän kalliimpaa, jotta voitaisiin olla varmoja, että ihan mitä tahansa ei iholle laiteta. Neidillä, kuten koko perheellä on tosi herkkä ja atooppinen iho ja valitettavan usein kun kuulee, että noista nuorison suosimista jutuista joku on saanut ihottumaa tai muita oireita. Neitikin on oppinut, että omilla tyttöjen shoppailureissuilla ei osteta mitään kosmetiikkahömpötyksiä, vaan katsotaan ne yhdessä äidin kanssa. Tähän hän on onneksi vielä toistaiseksi tyytynyt.Omassa ystäväpiirissä on tosi moni viime aikoina pohtinut kosmetiikan aiheuttamaa kemikaalikuormaa ja siirtynyt pikkuhiljaa käyttämään luonnonkosmetiikka. Itse olen pitkään ollut jotenkin lapsellisesti siinä uskossa, että kun käytän ns. laatukosmetiikka, ei minun tarvitse miettiä mitään kemikaalikuormia. Jotenkin olen luottanut siihen, että laatukosmetiikassa näitä asioista joku muu on miettinyt jo minun puolestani. 


Kesällä asia on mediassakin ollut ajankohtainen ja Ylen kesäisen ohjelman katsottuani heräsin ihan oikeasti miettimään kemikaaliasioita. Olen lukenut asiasta paljon sen jälkeen ja mitä enemmän luin, huolestuin. En niinkään itseni pulolesta, vaan nimenomaan lasten puolesta. Kemikaaleja löytyy joko paikasta ja niiden vaikutuksista ei vielä tiedetä, varsinkaan pitkällä aikavälillä ja kasvavien lasten kohdalla. Osaan kemikaalien saamisesta on itse vaikeaa vaikuttaa, mutta esimerkiksi kosmetiikan osalta muutoksia on helppo tehdä. 


Päätin tarkistaa, millainen käytössämme oleva kosmetiikka on kemikaalikuorman osalta ja latasin kännykkään Cosmethics -apin. Ihan loistava apuväline, jolla voi tarkistaa, mitä kosmetiikka sisältää! Voitte arvata, että miellä oleva kosmetiikka ei ollutkaan ihan niin hyvää, kuin oletin. Monesta purkista löytyi parabeenejä ja vaikka mitä muuta kamalaa. Kaapista löytyi myös apteekkikosmetiikka, jotka sisälsivät EU:ssa kiellettyjä aineita, joilla on osoitettu olevan yhteyttä esim. syövän syntyyn. 


Meiltä lensi roskiin todella iso kasa kosmetiikkaa ja alkoi kova pohdinta, mitä haluamme jatkossa käyttää. Nyt tiedän, että vaikka luonnonkosmetiikkakaan ei ole täysin turvallista (luonnontuotteetkin ovat kemikaaleja), on se parempi vaihtoehto, kuin synteettiset tuotteet. Olemme pikkuhiljaa alkaneet tutustua luonnonkosmetiikan maailmaan ja etsiä tyttären kanssa meille sopivia juttuja, niistä kuulette varmasti syksyn aikana lisää :)


Olisi mukava kuulla teidän ajatuksia kosmettikasta. 
Mietittekö kosmetiikan kemikaaleja? 
Oletteko miettineet lasten kemikaalikuormaa?
Käytättekö luonnonkosmetiikkaa? 

Jos käytätte, 
otamme mieluusti vinkkejä vastaan hyvistä tuotteista :)
Kuvat Neidin huoneen kosmetiikkavarastoista :) 

p.s. Klikkaa itsesi blogin Facebooksivuille  ja Instagramiin tykkääjäksi, niin olet ajantasalla :) 6 kommenttia:

 1. Kivoja kosmetiikkakuvia :D
  En hirveästi ole miettinyt tota kemikaalikuormitusta, mutta kuitenkin pikku hiljaa alkanut siirtyä luonnonkosmetiikkaan tai ainakin sellaisiin tuotteisiin jtka kuulostavat 'terveellisimmiltä'. En koskaan aiemmin ajatellut että esimerkiksi dödöt ovat täynnä kaikenlaista 'luonnotonta' ennen kuin tulin niille ylherkäksi.

  VastaaPoista
 2. Itselleni erittäin ajankohtaista teini-ikäisten lasten takia. Ja nyt kun olemme etsimässä juurikin käyttökosmetiikkaa myös tytöille. Niin ilman muuta on tullut mieleen kosmetiikan haitat pidemmällä aikavälillä. Eihän sitä halua iholleen laittaa mitään mistä olisi myöhemmin haittaa. Varsinkin kun on kyse lapsen ihosta. Erittäin tärkeää siis miettiä myös tätä puolta. Täytyy ehdottomasti nyt perehtyä tähän asiaan tarkemmin.Nyt kun nuoremmankin tyttären ihonhoito alkaa olla käsillä. Kiva ja ajankohtainen postaus siis minulle tämä . Kiitos, ja mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Itselleni erittäin ajankohtaista teini-ikäisten lasten takia. Ja nyt kun olemme etsimässä juurikin käyttökosmetiikkaa myös tytöille. Niin ilman muuta on tullut mieleen kosmetiikan haitat pidemmällä aikavälillä. Eihän sitä halua iholleen laittaa mitään mistä olisi myöhemmin haittaa. Varsinkin kun on kyse lapsen ihosta. Erittäin tärkeää siis miettiä myös tätä puolta. Täytyy ehdottomasti nyt perehtyä tähän asiaan tarkemmin.Nyt kun nuoremmankin tyttären ihonhoito alkaa olla käsillä. Kiva ja ajankohtainen postaus siis minulle tämä . Kiitos, ja mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Minun ei ole tarvinnut miettiä lasten meikkejä, koska minulla on poikia :)
  Käyn ekokampaajalla ja hänen kanssaan olen keskustellut näistä asioista. Dödöt ostan vallan häneltä sekä shamppoot, hoitoaineet sekä huulikiillon. Kulmakynän ostan muualta.
  En oikeastaan käytä muita meikkaustuotteita.

  VastaaPoista
 5. Meillä ei vielä 9-vuotias ole juurikaan kiinnostunut meikeistä, mutta itse tököttihulluna varastoista löytyy jos jonkinmoista purnukkaa ja purtiloa. Jossain vaiheessa kävin kans kyseisen Appin kanssa varastoani läpi ja yllättäviä sekä turvallisena pitämiäni tuotteita lähti hävitykseen saman tein.

  Yritän välttää iholle laitettavissa tuotteissa ainakin parabeeneja ja mineraaliöljyjä. Antiperspirantit olen vaihtanut alumiinittomiin deodorantteihin, vaikka välillä on kyllä tilanteita, etteivät ne riitä. Luonnonkosmetiikkaa löytyy myös ja niitä suosin erityisesti neidin ihonhoidossa.

  Onhan se melkoinen määrä kosmetiikkaa, mitä on jo tähän mennessä omalle iholle tullut läträttyä. Onneksi nykyään puhutaan paljon kemikaalikuormista ja tietoa on saatavilla. Sen mukaan voi sitten valita itselleen tuotteita, jotka ovat turvallisia. Ystäväni herkistyi viime talvena remontin yhteydessä methylisothiazolinonelle yllättäen. Kyseistä ainetta käytetään paljon myös kosmetiikassa säilöntäaineena, vaikka se on todella allergisoivaa. Ystiksen kasvot olivat allergisen reaktion peitossa monta kuukautta. Sekin opetti, että todellakin kannattaa katsoa, mitä iholleen hölvää.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus!
  Pidän itseäni vähäisenä kosmetiikan käyttäjänä, mutta onhan niitä puteleita minullakin joten olisi varmaan viisasta tsekata, että mitä sitä itseensä läträä.

  VastaaPoista