maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kulttuuria lapsille(kin)

Vaikka viimeaikaiset postaukset ehkä viittaavat vähän muuhun, kyllä täällä meillä muutakin tapahtuu kuin pelkkää Äidin Konmari -projektia, onneksi :) Kesällä meillä tykätään tehdään paljon yhdessä hauskoja juttuja lasten kanssa, kun kerrankin on aikaa ja koko perhe koolla, eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Loman alussa lapset tekivät omat Bucket listansa kesäksi Neidin idea luonnollisesti, Äidillä on edelleen ihan oma to do -listansa


Listoista löytyy jokaiselta paljon erilaista tekemistä, joita he toivovat pääsevänsä kesän aikana tekemään; uimista, yökyläilyä, pyöräretkeä, piknikkejä, matkustelua, kaverin kanssa mökkeilyä jne. Listoista löytyy myös monta paikkaa, missä pitäisi käydä; kesäteatteri, Seikkis, Aurajokiranta, huvipuisto, laivaristeily, maauimala jne. 


Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars NovaPikkuveljen listasta löytyy pari sellaista juttua, mitä isompien lasten listoissa ei alunperin ollut, mutta nyt niistäkin nämä löytyvät. Ja nämä paikat koko perheen kanssa on jo testattukin. Aboa Vetus & Ars Nova ja Linnateatteri

Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Kummankin listalle pääsyssä on varmastikin syynä se, että pääsimme Pikkuveljen kanssa kesäkuussa tutustumaan muiden lapsellisten bloggareiden kanssa Aboa Vetus & Ars Novan sekä Linnateatterin lapsille suunnattuihin kesän juttuihin aamupalan merkeissä. 


Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Saimme aamun aluksi nauttia herkullisesta aamupalasta ja herkuista. Aamupalan aikana meitä tuli tervehtimään kaksi kirjoista erittäin tuttua hahmoa - Tatu ja Patu suoraan Outolasta. 


Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova


Outolan Pihatieteellinen instituutti tiedottaa: nyt kaikki pihalle leikkimään! Pihaleikkien virallisten mallien asiantuntijat Tatu ja Patu kertoivat  olevansa ihan pihalla. Kesäkuussa nimittäin Linnateatteri esitti Aboa Vetuksen pihalla Tatu ja Patu pihalla lastennäytelmää. 


Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Kävimme katsomassa näytelmän Pikkuveljen ja Neidin kanssa ja se oli todella hauska, niin lasten kuin aikuistenkin mielestä. Heinäkuussa lastenteatteri jatkuu Aboa Vetus & Ars Novan pihalla, 7.7. saa ensi-illan Linnateatterin  Fedja-setä, kissa ja koira.  

Tatun ja Patun perusteella voimme kyllä lämpimästi suositella teatterielämystä. Me olemme menossa ehdottomasti Fedja-setää katsomaan, kirja on kuulunut omiin suosikeihin lapsesta asti ja samaa kirjaa on meillä lapsillekin luettu ahkerasti. Posteljooni Petskin ja Pörriäinen ovat erittäin tuttuja. 

Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova


Aamupalan ja Tatun ja Patun vierailun jälkeen pääsimme tutustumaan Aboa Vetus & Ars Novan ihmeelliseen maailmaan. Jokainen sai museokaupan tiskiltä oman tarran, jolla pääsee kulkemaan vapaasti museon kaikissa osissa omaan tahtiin. 


Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Museon ihana henkilökunta kertoi sekä meille aikuisille, että lapsille mitä kaikkea museosta löytyy. Aluksi pysähdyimme ihmettelemään puusta tehtyä kettua ja miettimään, mitä kaikkea kettu voikaan tehdä. Lasten vastaukset ja pohdinnat olivat ihanan spontaaneja, lapsi näkee asiat monesti eri näkökulmasta kuin aikuiset ja taidenäyttely voi ollakin lapsen kanssa vähän erilainen kokemus.

Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Meneillään oleviin taidenäyttelyihin  15 huonetta ja Vampyyrin tutkijat emme koko porukan kanssa lähteneet kiertämään, vaan suuntasimme tutustumaan Löydetty kaupunki perusnäyttelyyn. 

Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Laskeuduimme maan alle, jossa avautui iso tila, josta löytyy kuuden keskiaikaisen rakennuksen rauniot, joiden lomassa kulkee näyttelyreitti, jonka varrelta löytyy tekemistä ja näkemistä lapsille ja myös paljon mielenkiintoista katseltavaa ja tutkittavaa aikuisille.


Luolien tutkiskelun lisäksi lapset pääsevät kokeilemaan leikkejä näyttelyssä olevaa 1400-luvun kauppiaan talon pienoismallilla, jonka nukke- ja eläinhahmoilla voi eläytyä vuosisatojen takaiseen aikaan.  

Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova


          Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova

Lisäksi maan alla pääsee ihmettelemään vanhaa kappelia ja sitä, miten entisaikaan harjoiteltiin kirjoittamista. Meidän pikkumies ilmoitti, että olisi kyllä lopettanut koulun heti ensitilassa, jos olisi näin huonoilla vehkeillä joutunut harjoittelemaan kirjoittamista :) 
Kun olimme kiertäneet raunioaluetta, pääsimme koko reissun parhaaseen ellei lasketa aamiaisen suklaakonvehteja.. juttuun. Lapset pääsivät sepän hommiin tekemään ihan oman rahansa. 
Museon henkilökunta osasi kertoa lapsille todella kivasti asioita ja ainakin meillä ollaan museosta nyt todella innoissaan. Taidenäyttelyn puoli meiltä jäi tällä kertaa kokonaan käymättä läpi, sinne olemme menossa Pikkuveljen parhaan ystävän kanssa huomenna :) Siitä reissusta myöhemmin. Miten usein te käytte lasten kanssa museoissa? 


Mitkä ovat teidän museosuosikkejanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti