maanantai 18. heinäkuuta 2016

Maanantai on mattopyykkipäivä

Tänään oli vihdoin sellainen sääennustus, että uskalsin tehdä yhden jokakesäisen to do -listan kohdan; matonpesun. 


Meillä on aika vähän mattoja, mutta kaikki matot ovat tuollaisia perinteisiä räsymattoja, joita voi ihan vedellä ja mäntysuovalla pestä. Mattoja pidetään pääasiassa eteisessä ja keittiössä pehmentämässä laattalattiaa. Kumpikin paikka on sellainen, että kolmilapsisessa perheessä matot eivät kauaa kestä puhtaana ja siksi, vaikka kerralla mattoja onkin vähän, on mattojen kokonaismäärä aika kiitettävä. Ainakin näin pesupäivänä siltä tuntuu.


Räsymattoja voisi pestä painepesurillakin, mutta minusta perinteisessä juuriharjapesussa on jotain mukavaa. Talvella kevyt mäntysuovan tuoksu muistuttaa aurinkoisista kesäpäivistä.  
Lasten mielestä matonpesu on aina ollut jotenkin hauska tapahtuma, vettä saa roiskutella ihan luvan kanssa koko päivän. Enää en valitettavasti saanut mukaani kuin tuon nuorimman, isommista olisi ollut jo ihan apuakin. Isoveli aloitti ihka ensimmäisen kesätyönsä viime viikolla ja neidilläkin oli omat menonsa. Onneksi sain sentään edes yhden kaverin, matonpesupaikalla kun ei muita samaan aikaan ollut. Lieneekö tämäkin vähän tallainen katoava kansanperinne..?Nyt on satsi pesty ja ripustettu kuivumaan ympäri terassia. Ja nyt toivotaan PIITKÄÄ hellejaksoa, jotta matot kuivuvat kunnolla ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Nyt menen lämpimään kylpyyn, jotta saan kädet ja hartiat mattourakan jäljiltä taas notkeiksi :)  Käykö joku muukin vielä mattopyykillä?8 kommenttia:

 1. Näyttääpä itseasiassa kivalta kesäpuuhalta. Enpä ole ikinä moista tehnyt!!??
  Meillä kun ei ole oikeastaan muuta kuin nahkamattoja (taljoja) - tai no sisalmatto eteisessä ja silkkimatto tv-huoneessa.
  Mäntysuovan hajua löytyy vaan saunasta :)
  Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matonpesu on kyllä kivaa, mutta se vaatti tietysti siihen sopivat matot :) Aurinkoisia hellepäiviä myös sinne!

   Poista
 2. Minä en käy mattopyykillä. Olen pessyt painepesurilla. Olen vähentänyt mattoja melkoisesti, juuri ton pesun takia.
  Kiva toi matonpesupaikka ja käytännöllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painepesurilla saa varmaan vielä paremman lopputuloksen ja vielä helpommalla:) Monena kesänä ole painepesurivahtoehtoa miettinyt, mutta vielä tuo homma tuntuu niin kivalta, että olen matonpesupaikalle jaksanut raahautua. Saapa nähdä koska siirryn pesuriin:)

   Poista
 3. Ihanaa! Minä käyn mattopyykillä. Se on ihan terapeuttista puuhaa. Toivotaan pitkiä helteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin ihanaa kesäpuuhaa! Ja juurikin terapeuttista! Sain matot viikolla hyvin kuivaksi, löysin pari likaista vielä, tänään pitäisi vielä käydä ne pesemässä, nyt kun hellettä näyttää vielä olevan tulossa.

   Poista
 4. Me käydään! Räsymattoja meiläkin, mutta niitä on niin paljon likaisena että..
  Mottona meillä on että se kuka sotkee niin se joutuu mukaan mattopyykille. Eli useimmiten mukana on lapset ja koira :)

  Saija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuohon onkin hyvä motto, pitää täälläkin ottaa käyttöön, jospa olisi ensi vuonna vähän enemmän henkilökuntaa tuolla pesupuuhissa:) Vaikka kyllä se on niin kivaa, että kerran kesässä sen ihan itsekin mieluusti teen.

   Poista