maanantai 23. joulukuuta 2013

Tonttulakkien eri sukupolvet

Meillä on tänä jouluna ollut pienoista kapinaa ilmassa.

Tonttulakki kuuluu meillä ainakin aika kiinteästi jouluun, se kaivetaan esille jo pikkujouluaikaan ja parhaassa tapauksessa siihen pukeudutaan koko joulukuu, kuten tänä vuonna meillä Pikkuveli..


 
Minusta perinteinen puuvillakankainen tonttulakki pienellä kulkusella, ilman mitään jenkkihenkisiä karvareunuksia ja karvapalloja ,on aina ollut se oikea, kunnon tonttulakki. Pientä juttua siihen on tuonut kiva hillitty kuosi, ja meidän lasten tonttulakit ovatkin aina löytyneet Marimekon valikoimista.  Tähän asti niistä on myös käyttäjät tykänneet.

 
Viime jouluna muistan Neidin maininneen, että haluaisi karvareunuksisen tonttulakin, mutta ilmeisesti asia ei noussut uudelleen esille, koska sellaista ei koskaan hankittu.

 
Tänä vuonna kävimme ostamassa marraskuussa Neidin kanssa pikkujoulupaketteja Toys´r`usista ja hän osti omalla rahallaan karvareunuksisen tonttulakin johonkin tyttöjen omiin esitysjuttuihin. Piti saada samanlainen kuin muillakin. Jotenkin kuvittelin, että se ostettiin vain sitä esitystä varten ja sitten jouluna siirrytään taas takaisin normaaliin kuvioon, perinteisiin lakkeihin.


Eipä se sitten ihan niin mennytkään. Pikkuveli omi Neidin lakin kokonaan itselleen ja on sen kanssa hiihdellyt koko joulunalusajan. Edellisviikolla, kun kouluun tarvittiin tonttulakkeja tuli tästä karvareunaisesta yksilöstä riita. Pikkuveli oli sitä mieltä, että se on jo hänen omaisuuttaan ja Neiti taas sitä meiltä, että se on hänen, hän kun sen kerran omilla rahoillaan osti. Kompromissiksi kaivelin viimevuotiset Marimekot esille, ajattelin, että jompi kumpi, tai ehkä molemmat omansa siitä mieluusti ottavat ja riita saadaan selvitettyä.


Riitapukarit saivatkin yllättäen nopeasti yhteisen sävelen äitiä vastaan. Marimekot lensivät helposti tulistuvan Pikkuveljen toimesta nurkkaan ja päälle tuli molemmilta aikamoiset arvioinnit siitä, kuinka vanhanaikaset ja tylsät vanhat tonttulakit ovatkaan ja kuinka niitä ei voi kukaan lapsi päähänsä laittaa, koska ne ovat vähintäänkin kivikaudelta ja noloja ja ja ja...


Lopputulema oli se, että seuraavana päivänä kävin vähin äänin ostamassa Pikkuveljelle ja jopa Isoveljelle oman uuden karvareunushatun. Marimekot pakkasin kiltisti takaisin kaappiin odottamaan parempaa aikaa. Nyt on karvareunusten vuoro.


Millaisia tonttulakkeja teiltä löytyy?4 kommenttia:

 1. Meilläkin tuli tänä vuonna tonttulakin uusiminen karvareunukselliseen ja pikkuveli omi sen... ensi vuodeksi vaatimus ylipitkällä tupsulla. Niinköhän on paluuta perinteisiin tonttulakkimalleihin lähitulevaisuudessa.

  Mukavaa joulua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa nuo karvareunuksiset olla nyt sitten muodissa:) Meillä Pikkuveli näki koulun joulujuhlassa myös sellaisen pitkän ja se on tilauslistalla ensi vuodeksi;) Eli meillä ainakaan ei taideta ihan heti palata perinteisiin.

   Kiitos samoin, mukavaa joulua teillekin!

   Poista
 2. yksi kuvan mukainen karvareunuksellinen, jonka 7v omi. ompelin pari vuotta sitten velourista tonttuhatut, joilla tarkenee ulkonakin (ainakin kun .on komeat +3 ..) tytöille.
  on meillä myös punavalkoinen neulottu pidempi tonttuhattu, jonka mummoni on tehnyt kun olin ala-asteella :D se vaan kutittaa niin tarvitsisi kypärämyssyn tms alle ja nuo isot ei ole kovin innostuneita ideasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa nuo karvareunukselliset olla tosiaan niitä suosittuja;) Meillä kyllä tarvittaisiin myös ehdottomasti tuollainen paksumpi, poika kun todellakin on sen lakin kanssa koko joulukuun kulkenut. Mistäs olet kaavat lakkiin löytänyt? Neulottu tonttulakkikin olisi ihana, sellainen pitääkin laittaa ensivuodeksi mietintään (paitsi että mahtaakohan kelvata, ellei laita sitä karvaa reunaan..)

   Poista