sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kenkäsirkusta

Olen kaikin puolin kesäihminen ja taas löysin yhden asian lisää, miksi minusta voisi olla koko ajan kesä:) Kyse on tällä kertaa kengistä. Kesällä kenkiä riittää parit hassut lenkkareiden lisäksi, ja niitäkin meillä voidaan säilyttää katetulla terassilla. Kun tulee syksy ja sateet, pitää kaivaa esille kumpparit ja goret ja säilytyskin pitää kosteiden öiden ja kylmän vuoksi siirtää eteiseen. Viiden ihmisen kenkien kanssa katastrofi on valmis. Ja sitä jatkuu aina kevääseen asti.


Ollaan mietitty tuota kenkäsäilytystä päät puhki ja mtään kunnon ratkaisua siihen ei olla keksitty. Meillä on kenkätelineet sekä eteisessä, että kodinhoitohuoneessa ja sen lisäksi vielä portaiden alla iso kaappi, jossa kenkiä säilytetaan. Mutta silti ne kaikki kuraiset kengät makaavat eteisen lattialla, niin että pääovesta sisälle tuleva kompastuu niihin ensitöikseen. Huoh!
Onko muissa perheissä tuttua?
Jos ei, niin miten olette ongelman ratkaisseet?


Miehen mielestä ongelman ydin on se, että sekä äidillä että lapsilla on liikaa kenkiä. Ja tämä tietysti on äidin syytä, koska niitä ostaa.. tähän pieni toim. huom; todellisuudessa miehellä niitä kenkiä eniten on, hänellä on ihan oma telinekin, kun taas äiti ja lapset jakavat loput!

Miiman taannoinen postaus talvikengistä sai minut taas ajattelemaan, että ehkä miehen jutuissa voi olla vähän perääkin. Ainakin vähän. Tein siis suunnitelman lasten talvikengistä. Kaikille pitää riittää kolmet, kahdetkin hätätapauksessa. Yhdet Goret, yhdet Sorelit tms. lumikengät ja yhdet nahkakengät siistimpään menoon.


Neiti aloitti talvisempien kenkien tarpeet, kun totesimme, että ehkä Converseilla ei ihan koko syksyä pärjää. Vuorilliset goretexit oli tarkoitus ostaa, mutta Neiti 10veelle eivät enää perinteiset Vikingit sun muut kelvanneet. Onneksi Stadium ja WARP pelasti tilanteen, vuorilliset jollain-kalvolla varustetut varsilenkkarit löytyi. 


Tennarien oston jälkeen kävin jemmat läpi ja mietin tarkkaan, mitä tarvitaan. Footwaylla sattui sopivasti olemaan tarjous osta 3, maksa 2 ja täydensin puuttuvat osat. Oikein houkuttelava tarjous varsinkin meille;)

 
Isoveljellä siistit kengät -osasto kuittaantuu Timberlandin perusbootseilla, ja jo parina talvena hyvin palvelleita Soreleita yläasteen aloittanut poika ei halunnut no en TOD mene missään pohjoisnapakengissä kouluun.. Eikä mitkään perusgoret myöskään tulleet kyseeseen. Onneksi katu-uskottavia tennareita löytyy nykyään myös vuorilla ja jonkinsorttisilla vedenpito-ominaisuuksilla. Katsotaan ajaako routa porsaan kotiin ja pitääkö äidin sittenkin ostaa Sorelit, kun ensilumet satavat..


Pikkuveljelle löytyi Naturinon Rainstepit tällä kertaa sinisenä. Viime talvena hänellä oli samaiset kengät vihreänä ja ne todettiin väristä huolimatta toimiviksi. Jossain vaiheessa taisin jo kirjoitellakin, että vaikka suunnittelin hänelle Soreleita, en niitä kuitenkaan osta, koska testissä (loppukesästä poika juoksenteli pari päivää Neidin vaaleanpunaisilla Soreleilla kotipihalla) ne osoittautuivat hänen jalkaansa liian painaviksi.

 
Neidille taas Sorelit olivat viime talven kokemuksella aivan loistavat ja hän sellaiset täksikin vuodeksi halusi. Väri on valittu ihan itse..muista talvivaatteista tai niiden värityksestä ei tässä vaiheessa ollut vielä hajua, joten mitään loistavaa päästä varpaisiin väri-matsausta tuskin tänäkään talvena saadaan aikaiseksi:)

Isoveljen talvikenkäkiintiö voisi olla siis jo täysi, pienempien osalta puuttuvat vielä siistimmät nahkakengät, mutta muuten luku voisi olla heilläkin täynnä. Jos tässä määrässä pysytään, saattaisi eteinenkin pysyä kohtuullisen siistinä talven.

Tähän haluaisin uskoa,
mutta ehkä se sirkus alkaa vasta, kun se talvikin sieltä tulee.Mukavaa alkavaa viikkoa!

16 kommenttia:

 1. Kiitos linkityksestä :)
  Mä yritän hallita sitä kenkäkaaosta just silleen, että koitan rajoittaa kenkäparien määrää. Ihan jo siitäkin syystä, että meillä lapset kyllä jotenkin leimautuu aina johonkin suosikkikenkäpariin joka tapauksessa, ja muut jää vähemmälle käytölle :)
  Jos meillä olisi eteisessä tilaa, laittaisin koko seinän korkeudelta olevan hyllyn kengille - sellainen oli edellisessä elämässä kun pienessä eteisessä ole sellainen syvennys, ja se selkeytti kovasti eteistä ja piti lattian siistinä! Tähän eteiseen oli pakko laittaa seinälle tangot lasten ulkovaatteille tai ne ei olisi mahtuneet mihinkään, joten kompastelemme nyt hieman niihin kenkiin taas...

  Kivoja kenkähankintoja olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Toivottavasti et pahastunut tosiaan linkityksestä, juttu sai minut taas vähän miettimään näitä juttuja, eli kiitos siis sinulle! Kaaoksen hallinta taitaa todella lähteä siitä tavaran vähentämisestä..vielä ei kovin lupaavalta näytä, kun on kahden sesongin kengät sikin sokin, mutta ehkä se siitä, kun oikea talvi tännekin saapuu..
   Meillä on ihan sama homma, yleensä kaikilla (äitiä lukuunottamatta) on se tietty suosikkipari, joilla kuljetaan koko kausi, ellei joku (lue äiti) käske välillä vaihtamaan..
   Minä en haluaisi eteiseen esteettisistä syistä mitään kenkähyllyjä, mutta eipä tuo läjäkään kovin esteettinen ole;)

   Poista
 2. Kyllä se kuraisten kenkien kaaos on meidänkin 5-henkisessä perheessä arkipäivää. Yritän päättäväisesti pitää talvikenkien määrän kahtena parina per nuppi. Goret ja lämpimät kengät. Sit tietty eteisessä pyörii vuorilliset kumpparit ja kaikki syksyn kengät tällä hetkellä. 5-v kaksospojat pitävät huolen, että kuraa löytyy katostakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jotenkin olen jäänyt sellaiseen ajatukseen, että kaikilla muilla on siistit ja kengättömät eteiset, joten kiva kuulla;)
   Tämä välikausi on aika kamalaa, määrä kertaantuu, kun vanhaa kautta ei voi ihan kokonaan piiloon pistää. Ja meillä tuo yksikin 5-vee saa kuran kattoon asti..:)

   Poista
 3. Meidän 2-henkisessä perheessäkin ollaan kenkäkaaoksen vallassa. Tuulikaapissa on teline, johon mahtuu kymmenet kengät, eteisessä on kenkäkaappi noin 20 parille kenkiä, kuitenkin sinne on ahdattu noin 25 paria kenkiä, lisäksi mun vaatekaapissa on noin 12 paria talvisaappaita, luistimia, monoja.

  Hankalinta on nyt, kun kausi on vaihtumassa, tuulikaapissa lojuu lenkkarit, goret, kumisaappaat, talvigoret ja nahkasaappaat. Mä ostan ainakin lapselle aina liikaa kenkiä, mutta nyt oon kunnostautunut. Ostin vaan uudet talvigoret. Viime vuoden nahkasaappaat ja emut menee vielä. Oon aika ylpeä itsestäni ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kaaos ei siis välttämätää johdu väkimäärästä;) En ole uskaltautunut laskemaan meidän kenkien määrää, mutta aika hyviltä teidän määrät kuulostavat;)
   Tämä kauden vaihtuminen, joka kyllä tuntuu olevan aika vallitseva tila täällä etelässä, on aika haasteellista, kaikkea pitää olla saatavilla, kun aamusta ei koskaan tiedä, mikä ulkona odottaa.

   Poista
 4. Meidän 5 hengen perheessä on kenkäsäilytys ratkaistu lasten osalta ei niin esteettisillä mutta toimivilla hyllyillä... Edellisten omistajien elfa-tyyppisiin seinäkiskoihin ja kannakkeisiin sahattiin justiinsa kenkäparin kokoisia hyllyjä ja jokaisella on oma "torni" kapeiden vaatekaappien välissä. Siisteyden kannalta kaikkein toimivimmat on kuitenkin alimpana lattialla olevat kahvalliset muovilaatikot Ikean keittiöosastolta (niissä on kai tarkotus tiskata tms.???) Jokaisella on omansa ja niihin laitetaan sisääntullessa märät kengät jolloin suurin hiekkakasa kuivuessaan irtoaa niiden pohjalle ja on helppo siivota! Piinallisen kauan koulutus on kestänyt mutta nyt lapset jo useimmin muistavat riisua kengät kuramatolla ja kantaa koreihin... Mutta kyllä sitä hiekkaa silti riittää, huh huh!
  Talveksi meillä on lapsilla kumikärkikengät rapaan, goret loskaan, Kuomat tms. pakkaselle ja "kauppakengät" siistimpään menoon.
  Aikuisten kengille tehtiin korkea hyllykkö 60cm syvän vaatekaapin sisään poikittain, jolloin yhdelle hyllylle mahtuu kaksi paria. Nyt eteinen pysyy siistinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku tuollainen systeemi meillekin pitäsi saada, vaikka ehkä se ei maailman esteettisin olekaan (kuten totesin, eipä tuo kasakaan kovin esteettinen ole..). Meillä tosin ei ole kovin paljon vapaata seinää tuossa eteisessä, kun se on enemmänkin sellainen läpikulkupaikka. Läpikulku on myös sellainen ongelma, kura kun siirtyy helposti koko kämppään. Joku tuollainen laatikkosysteemi voisi tehota siihen, varsinkin kura-aikaan sitä hiekkaa on aivan kamalasti joka paikassa! Meillä on kurasyöppö kodinhoitohuoneessa, kuvittelin alunperin sen hillitsevän hiekkaa ja kuraa, mutta käytännössä kukaan ei sitä ovea käytä..eikä isoista terasseistakaan ollut toivottua apua.

   Poista
 5. Meilläkin on todellinen kenkäsirkus eteisessä (ja verannalla ja vaatehuoneessa), varsinkin tähän aikaan vuodesta. Ja ratkaisukin on vielä keksimättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä sesonkien vaihtelu saa aikaan aikamoista sirkusta! Ja joku patenttiratkaisu kyllä kelpaisi tännekin;)

   Poista
 6. Meillä on käytetyimmät kengät ovensuussa, osa piirongissa hyllyillä, osa pesuhuoneen kaapin alla kuivumassa. Piironki toi jonkinlaisen helpotuksen kaaokseen, mutta kyllähän niitä lojuu etenkin kun kuopus niitä kuljettelee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin olet onnistunut kaapoksen taltuttamaan!
   Meillä oli vanhassa kodissa yksi laatikosto kengille, mutta nyt kun isojen lasten kengät ovat vähän eri kokoluokkaa, ei ole mitään toivoa saada tungettua kenkiä enää sinne, Isoveljelläkin on siro 41..:)

   Poista
 7. Normi juttu lapsiperheessä! Liukuovien taakse piiloon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) meillä tuntuu olevan ainakin aika normia, mutta todistetusti löytyy kyllä sellaisiakin lapsiperheitä, joissa tämä on hoidossa;) Liukuovet olisivat loistavat, meillä vaan ei mahdu sellaisia eteiseen, siinä kun ei ole yhtään kunnon ehjää seinää..

   Poista