keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Hammaspeikkoja vastaan

Meillä on viime päivinä puhuttu kovasti hammaspeikoista. Valitettavasti.


Kävimme Pikkuveljen kanssa pari viikkoa sitten hammastarkastuksessa ja yllättäen siellä löytyi parikin reikää:( Yksi reikä oli kahden hampaan välissä ienjuuren tuntumassa ja hammaslääkäri katsoi parhaaksi paikata sen, jotta reikä ei tulehduta hammaskanavan kautta tulevaa rautahammasta. Eilen olimme paikkauskäynnillä. Hammas puudutettiin ja paikkaus sujui hienosti, eloisa pikkumies pysyi koko toimenpiteen ajan täysin paikallaan ja oli muutenkin superreipas. Nyt on taas kalusto kunnossa!


Koin todella huonoa omaatuntoa pojan hampaiden kunnosta ja olemme kovasti pohtineet, mistä reijät ovat oikein tulleet. Isommilla lapsilla ei ole ikinä ollut ainuttakaan reikää ja samalla konseptilla olemme kaikkia hoitaneet. Koitamme pitää lasten hampaista hyvää huolta, hampaat pestään aamuin illoin, ruokailut koitetaan rytmittää niin, että koko ajan ei syötäisi, makeaa ei joka päivä syödä, eikä mehuja ja limppareita juoda.  Ruokailunjälkeisestä Xylitolistakin koitetaan pitää huolta. 


Pitkään mietittyämme löysimme ainakin yhden eroavaisuuden isojen lasten ja pikkuveljen välillä. Xylitolin käyttö. Voisikohan reijät johtua siitä, tai siis sen puutteesta?


Pikkuveljen ollessa ihan pieni, miellä oli käytössä erilaisia Xylitolpastilleja. Pikkuveli ei tykännyt perinteisistä raikkaanmakuisista, vaan suostui syömään ainoastaan niitä hyvämakuisia. Niitä ostettiin sitten tietysti koko porukalle, koska ne maistuivat myös noille isommille. Jonkin ajan kuluttua huomasin, että ne maistuivat vähän turhankin hyvin, paketti toisensa jälkeen hävisi hujauksessa ja tajusin jossain vaiheessa, että koululaiset popsivat pastilleja karkkinaan koulun jälkeen:) Liian hyviä siis.


Isojen kanssa vaihdoimme xylitolpurkkaan ja menekkitahti kummasti rauhoittui. Pikkuveli ei osannut siinä vaiheessa vielä syödä kunnolla purkkaa ja hänelle pastilleja ostettiin, mutta edelleen ne katosivat kaapista vähän turhan nopsaan ja aika usein ne olivatkin loppu. Tässä tilanteessa olemme edelleen.


Nyt purkansyönti onnistuisi, mutta viimeviikkoihin mennessä emme ole löytäneet sellaista purkkamakua, joka olisi pikkumiehelle kelvannut. Kaikki ovat olleet liian väkeviä tai muuten vaan pahoja. Eli Xylitolin käyttö hänen kohdallaan on ollut aika kauan jo aika epäsäännöllistä. Lieneekö se syynä reikiin, en tiedä. Xylitolin kanssa koitetaan nyt kuitenkin jatkossa petrata vielä enemmän.


Viime viikolla kirjoittelin Cloettalta maisteluun saaduista ihanista herkuista. Samassa paketissa tuli maisteluun myös uusia Jenkki Xylitol -purukumeja. Jenkki Professional Clean feel täysksylitolipurukumi oli maultaan pikkuveljelle liian "väkevää", mutta Jenkki Sorbet vadelma näyttäisi maistuvan hyvin ja Lemon-Limeäkin on pari kertaa testailtu. Vadelmaa meille ostettiinkin jo uusi pussi.

Jos nyt saataisiin ne hammaspeikot pysymään poissa!


Olisi mukava kuulla muidenkin hammaspeikkotaistoista :)
Millä olette saaneet peikot pysymään poissa?
 

 

8 kommenttia:

 1. Meillä on poikien hammaslääkäri tarkastukset edessä, mutta olen itse huomannut että pienemmällä (tokaluokkalaisella) on reikä maitohampaassa. Toivon, että se tippuu pian pois! (Viereiset hampaat jo vaihtuneet.) Hampaita on hoidettu säännöllisesti ja kahdella sisaruksella hampaat kunnossa. Yritän muistaa xylitol tuotteet päivittäin ja päiväkodissa tarjotaankin ksylitolitabletti joka aterian jälkeen. Koulussa niiden ottaminen/muistaminen hankalampaa vaikka olen sinnekin purkillisen lähettänyt. Olen ihan hysteerisesti vahtinut vauvasta saakka ettei kukaan saa käyttää samaa lusikkaa kuin lapsi ettei tartu karies bakteeria. Itselläni on joku vika syljessä (tutkittiin peruskoulussa) eli reikiä tulee helposti. Toivon ettei ole periytynyt!
  Nuo Sorbet purkat ovat tosi hyviä! Olen itse koukussa tuohon Lemon/Lime versioon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitohampaita ei käsittääkseni välttämättä edes paikata, ellei reikä ole "pahassa" paikassa, ne kuitenkin tippuu pois ennemmin tai myöhemmin. Koululaisilla on todellakin paljon vaikeampaa vahtia Xylitolin käyttöä, se kun ei ole siellä enää aikuisen vastuulla. Meillä lapset onneksi itse aika hyvin ilmoittavat, kun purkat loppu:)
   Olen tosi paljon pohtinyt, miksi tuolle nuorimmaiselle reikiä on tullut, vaikka hyvin ollaan koitettu hoitaa hampaita. Huonoa omaatuntoa kyllä asiasta poden hurjasti.
   Nuo Sorbet -purkat olivat todella yllättävän hyviä, itse en ole mitenkään erityisesti minkään hedelmämakujen ystävä, mutta noita on tullut aika ahkeraan syötyä itsekin;)

   Poista
 2. Toisille tulee reikiä helpommin kuin toisille. Itse olen säästynyt ilman ainuttakaan reikää jo reilu 33 vuotta ja hammaslääkäri epäili, että syljen koostumusksessa on jotain reijiltä suojaavaa ja todennäköisesti reikiä ei tule jatkossakaan kovin helposti. Tyttö on myös selvinnyt ilman reikiä. Hampaita harjataan aamuin illoin ja xylitol-tuotteita syödään säännöllisen epäsäännöllisesti. Välillä unohtuu, mutta pääsääntöisesti purukumit ja pastillit ovat aina esillä. Mulla itselläni kulkee laukussa mukana nykyään aina noita sorbet lemon-lime purukumeja. Eivätkä raspberrytkään pahoja olleet. Neitikin on maistanut niitä, mutta ihan lemppariksi asti eivät yltäneet. Taitaa Polka viedä voiton edelleen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se näin on, että toisille tulee reikiä helpommin kuin toisille. Itsellä on kuitenin vaikeaa hyväksyä, että yhdellä kolmesta on niin erilainen "kalusto" ja helposti mietin, että hoidossa on vika (eli itsessä). Toivotaan, että teillä säilytään ilman reikiä!
   Polkka -makua ei ollakaan maistettu, kuulostaa sen verran hyvältä, että huomenna taitaa olla pakko ostaa testiin;)

   Poista
 3. Itselläni oli lapsena aina paikattavia reikiä kun kävin hammaslääkärissä ja kaverilla taas ei ollut ikinä. Meillä pojalla sama hommam reikiä satelee kuin sieniä sateella ja olenkin saanut vastaukseksi, että joillakin maitohampaat vaan reikiinyy herkemmin kuin toisilla. Omay pysyvät hampaat taas on paljon reiättömämmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka reijät eivät kivoja kenelläkään ole, oihana kun saan "kohtalotovereita" ;) kaipa se vaan niin on, että niitä eroavaisuuksia hammaslaaduissa on, hoidosta huolimatta.

   Poista
 4. Mä olen teini-iässä hoitanut hampaitani tosi huonosti, ja melkein kaikki takahampaat on paikattuja. Näin jälkikäteen harmittaa aivan vietävästi. Oman lapsen hampaista olen yrittänyt pitää huolta, ja aion potkia persuksille vielä teini-iässäkin! :). Meillä ongelmana on se, että tyttö ei kouluaamuisin pese hampaita, kun ei ole ketään valvomassa. Xylitolin käyttö on vähän epäsäännöllistä, ja lisäksi tuo napsii kaapista mahaansa kaiken sokerisen koulun jälkeen. Tytöllä on vielä hammasraudat, joiden vuoksi hampaiden puhtaanapito on tavallista hankalampaa. Toistaiseksi ollaan onneksi rei'iltä vältytty. Kesällä lupasin, et jos vuoteen ei tule reikiä niin saa 20e, ajattelin vähän motivoida sitä omatoimista hammaspesua, mutta ei ole kyllä toiminut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli teininä myös pari reikää ja saan niistä kyllä syyttää omaa huonoa hoitoani (tosin minulla on geenivirheen vuoksi edelleen suussa maitohampaat purupinnallisissa hampaissa, eli ne kai reikiintyvätkin helpommin) ja kyllä harmittaa! Sama täällä, olemme koittaneet todellakin huolehtia hampaiden hullosta, mutta näköjään ei se ollut sitten tarpeeksi:(
   Meiltä löytyy myös tytöltä raudat ja niiden hoito on välillä kyllä aika haasteellista, mutta onneksi hän on itse ottanut asian vakavasti ja huolehtii nistä todella loistavasti.
   Tuo palkinto motivaation lisääjänä taitaa olla hyvä juttu, toivottavasti toimii!

   Poista