maanantai 21. heinäkuuta 2014

Diginatiiveja



Äiti, ota tästä kuva, tää on niin ihana
Anna mä katon...
ota vielä vähän lähempää, niin että ne mansikat näkyy kunnolla.
 

Aika hyvä. Lähetä se mulle, niin laitan sen Instaan.


Äiti, otaks tästä kuvan ja laitaksä sen Instaan?
Osaat sit ostaa mulle oikeen takin.


Ootko tykännyt mun uusimmasta kuvasta?

Meillä lapset ovat aika aktiivisia ja innokkaita, mitä tulee sosiaalisen median ja  erilaisten koneiden käyttöön. Isommilla lapsilla on omat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet ja he käyttävät nettiä aika paljon. Pienin ei tietysti vielä käytä tietokonetta, mutta osaa sujuvasti tabletilta ja äidin puhelimesta kaivaa pelit päälle ja pyytää sisaruksilta tabletille Yle-Areenan tai YouTubesta Peppimusaa päälle. Pleikkarin pelaaminenkin onnistuu, kunhan joku virittää vehkeet päälle.

Ollaan monta kertaa juteltu yhdessä netin käytöstä ja asiasta on ollut koulussakin kiitettävästi puhetta. Tarkistamme koneet ja puhelimet aika usein, olen seuraajana kaikissa Some-jutuissa, missä lapsetkin ovat. Ja kiitettävästi lapset tulevat kysymään esim. voiko laittaa jonkun kuvan Instaan tai voiko kirjautua jonnekin sivustoille. Uskoisin siis lasten hallitsevan "nettiketin". Silti kuitenkin aika usein mietin, voinko kuitenkaan olla tarpeeksi suojeleva, kun en kuitenkaan voi vahtia lapsia ihan joka hetki? Heille nettimaailma on niin luonnollista, pieninkin haluaa kurkkia Instakuvia äidin puhelimesta ja pyytää aina välillä kuvaamaan hänen juttujaan ja laittamaan ne Instaan.

Lisäksi mietin, pystynkö enää edes vahtimaan noiden elämää netissä ja muissa kanavissa? On KIKit, WhatsAppit, FaceTimet ja vaikka mitkä, mistä minulla ei ole mitään hajua enää. En osaa sellaisia edes itselleni asentaa. Sain viime viikolla uuden puhelimen vahan Lumiani tilalle ja arvatkaa kenen avustuksella olen sen saanut toimintakuntoon..          
No Neidin tietysti. Hänellä on joulusta asti ollut oma iPhone ja hän asenteli minulle vaikka mitä juttuja. Vielä kun itse osaisin niitä kaikkia käyttää.

Toisaalta olen todella iloinen, että lapset käyttävät mieluusti ja ennen kaikkea oppivat helposti käyttämään laitteita ja ohjelmia, jotta pysyvät menossa mukana myös tulevaisuudessa. Toisaalta kovasti pohdin sitä miten suojella heitä tarpeeksi ja miten ohjata heitä oppimaan koneiden ja netin järkevää käyttöä.

Olisi mukava kuulla,
millaisia netin ja koneenkäyttäjiä teidän lapsenne ovat
ja oletteko miettineet yhdessä pelisääntöjä?
 
Valvotteko käyttöä jotenkin
ja jos, niin miten?


Nämäkin kirsikat piti kuvata - Instaan tietty :)

 

4 kommenttia:

  1. puhtasta vahingosta varmasti, mutta 3v kuvasi mun kännykällä varpaansa sohvalla ig:hen kun oli vessassa ;)
    mutta tuttuja lauseita, kuvat pitäisi nähdä ja ottaa kuvia mistä lie =) ja ihan sujuvasti nuo isommatkin käyttelee kännyköitä ja tabia

    VastaaPoista
  2. Ihana 3vee:)
    Meillä on myös noita vahinkokuvia tullut, yksikään ei onneksi ole vielä mihinkään julkaisuun päätynyt;)

    VastaaPoista
  3. Meillä molemmat surffailee aika taitavasti netissä mut tosi rajoitettua on meidän perheen netissä olo. Pojalla on netti puhelimessa ainoastaan kotona wifin ansiosta. Faceen enkä muuhunkaan ole vielä päästänyt eikä mun mielestä 10vee siellä tarvi ollakaan. Kyllähän nykyään on pqljon kaikkea koukuttavaa huh. Vanhemmat saavat olla tosi tarkkoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä isoilla on puhelimissa nettiyhteydet, mutta ainakaan vielä niiden kanssa ei olla missään kovin kummoisilla sivuilla käyty. Facebookia ei kummallakaan ole, Isoveljellä ikäkin jo siihen riittäisi, mutta hänellä ei viime aikoina ole ollut siihen kiinnostusta, Insta on Neidillä, muita some-juttuja ei pitäisi olla (vaikka eihän sitä koskaan voi olla ihan varma..) ja kiitettävästi molemmat kysyvät ja kertovat netissä tekemisistään.
      Nykyään kyllä löytyy paljon koukuttavia juttuja ja todellakin tarkkana saa olla.
      Ja vähän tuntuu, että tarkkana saa olla omien lasten lisäksi myös niiden kavereista. Meillä on ainakin pariin otteeseen jouduttu pyytämään kaveria poistamaan kuva Instasta erinäisistä syistä.

      Poista