keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kenkäasiaa

Meillä on tämän kesän aikana ollut pienoinen ongelma. Sopivat kengät. Meiltä täältä Turun seudulta saa todella huonosti nykyään kivijalkakaupoista lasten kenkiä. Toki jotain löytyy Stockalta ja marketeistä, mutta valikoima ei ole kovinkaan iso. Ja koot tuntuu aina olevan meidän lapsille väärät.

Ongelma kiteytyi oikeastaan alkukesästä Neidin juhlakenkien etsintään. Yhdet sandaalit löydettiin Prismasta, mutta niillä Neiti kulki alkukesästä jo niin ahkeraan, että juhlakengiksi niistä ei enää juhannuksen tienoilla ollut. Erityisesti vielä kun Neiti nimenomaan toivoi kenkiä, joissa olisi vähän korkoa.  Kierrettiin kaikki mahdolliset lasten kenkiä myyvät liikkeet lähiseudulla, mutta emme löytäneet sopivia.


Neidillä on 10-vuotiaaksi pieni jalka, kengän koko on noin 33-34 valmistajasta riippuen. Jalan koko näytti aiheuttavankin ongelmaa, monessa paikassa pienten tyttöjen koot loppuvat kokoon  32. Välikokoja ennen aikuisten kokoihin siirtymistä löytyi ylipäätään todella vähän ja tarjollaolevatkin olivat enimmäkseen arkisia kangaskenkiä. Ei tietoakaan mistään juhlakengistä saatika pienistä koroista.

Siirryimme tutustumaan netin valikoimiin. Juhannuksen jälkeen nettikin tuntui olevan jo tyhjä kivoista juhlakengistä, ainakin sopivassa koossa. Löysimme kuitenkin parit sopivat kandidaatit ja tilasimme ne. Toset tilattiin ensin vähän hätäisesti, en huomannut, että sivuilla oli tietoa kengän sisämitoista, vaan klikkasin koriin koon 34 (kun ne eteisessä olevat kengätkin on sitä kokoa..). Kengät saapuivat ja ne todettiin auttamatta liian pieniksi. Onneksi kengät saatiin vaihdettua ja oikea koko (36!) tuli pikaisesti perille.


Toiset kengät tilasin taas summamutikassa, sivuilla ei ollut tietoa mitoista. Otin taas koon 34 ja paketin saavuttua totesin kengät TAAS väärän kokoisiksi, nyt vaan aivan liian isoiksi. Kuvissa molemmat kengät ovat vierekkäin, toinen on kokoa 36 ja toinen 34. Aikamoinen kokoero, vai mitä. Varsinkin kun se on niin päin, että se isompikokoinen on se, jossa on pienempi kokomerkintä..

Mitä tastä sitten opin?
No sen, että meille ei tule enää yhtään paria kenkiä mistään nettikaupasta, ellen tarkkaan tiedä kengän sisämittaa! Mieluiten tietysti edelleen ostaisin lasten kengät ihan kaupasta kokeilemalla.Heti näiden kenkäepisodien jälkeen kävin Helsingissä Little Copenhagenissa, josta löytyy myös MINIMONOn ihania kenkiä.
Koska oli yksin liikeellä, en uskaltanut kenkiä Neidille sieltä ostaa, varsinkaan kun emme olleet valikoimaa etukäteen yhdessä katsastaneet. Tarkkaa jalan mittaakaan ei sattunut olemaan mukana. Tai oli minulla sellainen pahviin piirretty jalkamalli, ne kulki käsilaukussa vähän kuin vakiovarusteena..mutta en sitten kaivanut niitä esille..


Juttelin pitkään paikanpäällä olleen MINIMONOn omistajan "Mamma Monon", Sargitin kanssa, kuten aiemmin jo  mainitsinkin. Sargit on paitsi kenkäkauppias, myös ammatiltaan jalkinevalmistaja ja hän kertoi paljon tietoa kengistä ja sopivien kenkien oikeanlaisesta valinnasta. Minomonon sivuilta löytyy myös kattava kenkäopas, joka kannattaa kyllä ehdottomasti lukea!

Mainitsin näistä aiemmista kenkäepisodeista ja hän suositteli, että kengät ostettaisiin netistä aina nimenomaan jalan mitan mukaan, ei sen kokonumeron, valmistajilla kun kokomitoitus voi olla hyvinkin erilaista. Juu, huomattu on..! Jalka kannattaa mitata niin, että kantapää pistetään seinää vasten ja paino pidetään jalalla. Mittanauha kannattaa laittaa jalan alle. Paperille piirettäviä jalkamalleja Sargit ei suosittele, piirtäessä kynä helposti suurentaa tai pienentää mittaa ja kenkä ei olekaan sopiva. Arvaatte nyt varmaan, miksi pidin meidän jalkapahvit visusti laukussa:)
Itse olen kuljettanut niitä pahvimalleja mukanani, koska olen ajatellut aina, että sopiva kenkä pitää olla myös oikean mittainen leveydestä. Sargit kertoi kuitenkin, että jos kysessä on kunnon nahkainen jalkine, ei kengän leveydellä ole lasten kenkien kohdalla kovinkaan suurta väliä, nahkakenkä muokkautuu käyttäjän jalana mukaan nopeasti leveyssuunnassa. Eli pituudella on siis yleensä suurin merkitys.


Kenkien materiaaliksi Sargit tietysti suositteli ensisijaisesti nahkaa. Nahka on hyvin muokkautuvaa ja hengittävää materiaalia. Myös kangas ja gore-tex -materiaalit ovat hyviä, lapsen jalka kun hikoilee paljon.  Meillä Pikkuveli on hyvä esimerkki tästä..Hyvien ohjeiden ja vinkkien vuoksi en ole ihan menettänyt toivoani kenkäostoksiin. Neiti juhli kesän juhlat ekan kuvan valkoisilla kengillä. Syksyn ja talven kenkiä pohditaan kuumeisesti.

ONKO MUILLA KENKÄOSTOKSET AINA SUJUNEET ONNISTUNEESTI?

 ☼ ☼ ☼ ☼ ☼
 
Jos muilla on kenkäasiat ajankohtaisia,
kannattaa kurkkia MINIMONOn valikoimaa,
koodilla eloisat
saa lauantaihin 30.8. asti 10 % alennuksen.
 
Valikoimasta löytyy mm.
kauniita RAPin talvikenkiä ja tähtitennareita
sekä kivoja HIPin varsikenkiä.

4 kommenttia:

 1. Oho, melkoinen ero kyllä kengillä :O Mä pyrin aina ostamaan vaan sisämitan mukaan (jos ei kaupan sivuilla kerrota, niin googletan onko valmistajalla mittoja jossain) - mut ei nekään aina pidä paikkaansa, ja se se vasta raivostuttavaa onkin! Meillä on niin vähän juhlia, että en edes viitsi juhlakenkiä hankkia joka vuosi. Syksy ja talvi on pienten osalta (tietääkseni) kengitetty, mutta tyttärelle varmaan joudun hankkimaan jotku talvigoret!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aikamoinen ero on todella..Me ollaan ostettu toistaiseksi niin vähän netistä kenkiä, etten jotenkaan ole tajunnutkaan, kuinka paljon koot voivat vaihdella merkkien välillä. Hyvä tietää, että mittoihin pitää suhtautua tietyllä varauksella! Meillä noita juhlia on aina sen verran, että yhdet juhlakengät koitan kaikilla pitää koko ajan sopivassa koossa.
   Meillä syys- ja talvipohdinnat vielä kesken kenkien osalta, muuten alkaa olla järjestyksessä varustelu (ainakin toivottavasti!)

   Poista
 2. Huomenta Riikka! Blogissani olisi sinulle pieni haaste...

  http://lattemamma.fi/2013/08/30/haasteellista/

  Aurinkoa viikonloppuunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sofia, kiitos haasteesta, tulenkin heti katsomaan, mistä on kyse!
   Ihanaa viikonloppua myös teille!

   Poista