sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Tarvitsenko uusia vaatteita?

Blogia pidempään seuranneet ovat saattaneet huomata täällä jokavuotisen alkuvuoden vaatekaappiahdistuksen. Ahdistus liiasta tavarasta (lähinnä siis niistä omista räteistä ja lumpuista) ja toisaalta siitä, että ei ole mitään päällepantavaa iskee tasaisin väliajoin. 

Niin nytkin. Taas. 


Olen koittanut vaikka mitä järkeistääkseni tasapainoilua ostamisen ja vaatteista luopumisen välillä. Ennen viimekevään Konmari -hurahdusta  (Konmari -projekti on edelleen ajankohtainen, edennyt, mutta valitettavan hitaasti lähiaikoina. Ja kyllä, vaatekaapista löytyy nykyään ainoastaan iloa tuottavia vaatteita) olen kokeillut erilaisten listojen tekemistä (listoja teen edelleen, uusimmat on aloitettu jo Bullet Journaliin) ja henkarikaapin organisointia (tämäkin on edelleen käytössä..). Tyylikirjat on luettu moneen kertaa, samoin Hyvän mielen vaatekaappi -kirja. Ja Vaatehaasteeseenkin olen osallistunut. 

Siltikään en ole tyytyväinen vaatekaappiini. Vaatetta on edelleen liikaa ja silti koskaan ei ole mitään päällepantavaa. Olen pari vuotta pitänyt kirjaa vaateostoistani, kuten Hyvän mielen vaatekaappi -kirja ohjeistaa. En ole ennen kesää oikeastaan kuitenkaan katsellut kirjanpitoani takautuvasti. Olisi ehkä pitänyt. Kesällä istuin alas ja laskin ostoni  ja täytyy myöntää, että meinasin pyörtyä. Kahtena vuonna olin tuhlannut (siis todellakin tuhlannut!) järkyttävät määrät rahaa vaatteisiin. Ja silti edelleenkään minulla ei ole koskaan mitään järkevää päällepantavaa..  


Koska uusien vatteiden ostelu ei näytä listan mukaan tuovan mitään helpotusta, päätin kesäloma jälkeen ryhtyä vaateostolakkoon. Ajattelin, että niissä tilanteissa, joina normaalisti juoksen kauppaan paniikissa ostamaan tilanteeseen muka sopivaa vaatetta, on pakko miettiä, onko siellä kaapissa ihan oikeasti jotain sopivaa. Ehkä tällä tavalla saan selville mitä siellä kaapissa ihan oikeasti on ja mitä sieltä puuttuu.Ehkä se ahdistuskin loppuu.
Syksy on mennut ostolakon kannalta aika kivasti. Pari juttua lukuunottamatta lakko on pitänyt. Uudet tummat farkut oli pakko ostaa, kun vahat ratkesivat haaroista. Ja Turku-mekkon osto jäi keväällä puolitiehen ja se puolitie oli vaan "pakko" saattaa loppuun. 


Muuten lakko on siis pitänyt. Mitään katastrofia ei missään tilanteessa ole vaatetuksen suhteen tullut. Toisaalta ahdistus ei ole vielä kadonnut mihinkään. Toisaalta en ole vielä ehtinyt miettiä mitä siellä kaapissa oikeasti on tai mitä sieltä puuttuu. Joitakin pieniä oivalluksia sain jo kesällä, mutta niitä tarvitaan selvästi lisää. Lakko siis jatkukoon.


Arkijärki -blogissa on pohdittu vähän samaa asiaa ja sieltä löytyy ostolakkohaaste. Siihen päätin minäkin osallistua. Ei mitään ehdotonta totaalikieltäytymistä, vaan enemmänkin itsensä haastamista.  Lisäksi aion lukea Hannele Lampelan kirjan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta – Onnellisen ostamisen salaisuus. Luin kesällä Lampelaa koskevan artikkelin ja se antoi ajattelemisen aihetta. 

Tarvitsenko uusia vaatteita? 
Sitä on nyt tämä vuosi hyvä pohtia ihan kunnolla. 

Onko joku muu pohtinut samoja juttuja?

p.s. kuvat ovat omasta vaatekaapistani. Kaksi ensimmäistä otettu tänään, loput viime vuonna. Jotain edistystä on tapahtunut, mutta onhan noita vielä aika lailla..
4 kommenttia:

 1. Oletko käynyt pukeutumiskonsultilla? Mä haluaisin! Meillä on nimittäin selkeästi sama ongelma: vaatteita kaapit täynnä, mutta silti tuntuu siltä, ettei ole mitään päälle pantavaa... ehkä on kuitenkin kyse siitä, että siinä aamun kiireessä mielikuvitus ja energia eivät riitä keksimään uusia yhdistelmiä?

  Koska on epätodennäköistä, että saan ketään ammattilaista tarttumaan tähän ongelmaan, ajattelin pyytää tyylitietoista ystävääni meille (oikeasti houkuttelen ilmaisella skumpalla) perkaamaan ja ideoimaan vaatekaappini sisältöä - "ulkopuolinen" kun näkee vaatteet eri tavalla kuin itse, ja toisaalta ystävä myös tuntee mut niin hyvin, että tietää, mistä tykkään ja missä viihdyn.

  Jos rehellisiä ollaan, olen haudutellut tätä ideaa jo varmaan vuoden, mutten ole saanut aikaiseksi toteuttaa - kokeile sinä, ja kerro sitten toimiko :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO en ole käynyt (ellei Stockan pukeutumisneuvojaa lasketa..) ja todellakin mieli tekisi. En kyllä tiedä onko sellaista palvelua edes saatavilla täällä Turun seudulla..pitääkin ottaa selvää!!
   Luulen, että minulla ainakin on edelleen ihan liikaa sitä vaatetta, että just nuo yhdistelmien keksiminen on hankalaa, kun valinnanvaraa on niin paljon eikä edes aina musita mitä kaikkea olisi tarjolla..
   Tuo tyylitietoinen ystävä olisi kyllä hyvä vaihtoehto täälläkin, tosin pelkään, että kaveri on kuitenkin liian kohtelias eilä välttämättä osaisi löytää ihan uudenlaisia juttuja. Sinun pitää kyllä kokeilla ja raportoida tämä!! Sinulla on selkeästi suunnitelmat jo selvät, lupaan kokeilla sitten perässä!

   Poista
 2. Näitä erilaisia vaatepohdintoja on todella kiintoisaa lukea! Luin muuten tuon Hannelen kirjan viime vuonna, ja arvostelu siitä löytyy blogistani http://arkijarki.net/2016/08/tuhlaa-ja-saasta/ Kirjassa oli paljon hyvää asiaa, kyllä se kannattaa lukaista, jos aihe kiinnostaa.

  Tänään muuten mietin, että yhteen tulevaan tilaisuuteen olisi ideaali sellainen tummanruskea neule. Sitten ajattelin että niin, mutta kun minulla on tämä ostolakko, nyt en oikeastaan voi sellaista hankkia. Sen jälkeen onneksi muistin, että kaapissa on jo sellainen tummanruskea neule, jota havittelin. Ongelma ratkaistu helpommin kuin luulinkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvoteluvinkistä, pitää ehdotomasti käydä lukaisemassa sinun mielipiteesi, kirja on odottamassa postissa noutoa, eli lukeminen alkaa toivottavasti viikonloppuna viimeistään. Kerron sitten tuliko uusia oivalluksia!

   Hei, tuo on niin tuttua, kuvittelee tarvitsevansa jotain sellaista, mitä jo kaapista löytyy: Kertoo ehkä siitä, että karsinnalle olisi edelleen tilausta tai aiankin jonkinlaiselle järkeistämiselle:) Siis ainakin minulla!

   Poista